10 surah al Quran yang mujarab1. SURAH AL-FATIHAH

Amalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insya’Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah s.w.t. Untuk mencegah kemarahan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu.

2. SURAH YAASIN

Telah bersabda Rasulullah s.a.w., sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati Al-Qur’an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur’an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur’an seluruhnya. (Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.) Rasulullah s.a.w. juga bersabda : Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan “At-Mu’ammah” (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya. (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban). Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, akan terselamatlah kita dari kehausan di hari KIAMAT.

3. SURAH AT-DHUHAN

Dibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar.

4. SURAH AL-WAQI’AH

Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah Al-Waqi’ah pada tiap-tiap malam, insya’Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat As ar, insya’Allah akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak. Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita. Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.

5. SURAH AL-KHAUTHAR

Sesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah s.w.t. akan menghasilkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur, insya’Allah dia dapat melihat Rasulullah s.a.w. dalam tidurnya.

6. SURAH AL-KHAAFIRUUN

Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur’an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan (Riwayat At-Tarmizi). Sebelum tidur, bacalah surah ini agar kita mati dalam iman serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

7. SURAH AL-MULK

Sebuah lagi Surah dari Al-Qur’an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, insya’Allah, akan terselamat dari azab kubur..

8. SURAH AL-IKHLAS

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya : “Wahai Aisyah isteri ku, sebelum kamu tidur, khatamlah dulu Al-Qur’an.” Siti Aisyah lalu berkata, “Wahai suami ku, saya tidak mampu khatam Al-Qur’an sebanyak 30 juzuk itu.” Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah s.a.w. sambil tersenyum lalu menjawab, “Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seolah-olah ia telah khatam Al-Qur’an keseluruhannya. ” Dari Rasulullah s.a.w.. pernah bersabda kepada Saidina Ali r.a., “Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali. Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : “Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.”

9. SURAH AL-FALAQ

Siti Aisyah menerangkan : “Bahawa Rasulullah s.a.w. pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala. Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut. Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.

10. SURAH AN-NAS

Surah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur’an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin. Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati.

Advertisement

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

60 Responses to 10 surah al Quran yang mujarab

 1. Anuar B Mansor berkata:

  Salam.Mohon kebenaran untuk mengamalnya

 2. aliimran berkata:

  semoga allah memberkah kta smua.amin.

 3. AisyahHumairaa berkata:

  salam..mohon izin untuk mengamalkannya..
  terima kasih..

 4. aly imran berkata:

  mohon mengamalkan nya

 5. Adi sutra wijaya berkata:

  Al-qur’an adalah kitab suci yang diturunkan tuhan dan tidak ada keraguan padanya, maka dari itu semua firman tuhan adalah mengandung keistimewaan yang tidak ada bandingnya dari pada kitab yang lain .al-qur’an adalah pedoman nya orang -orang mukmin yang berisi perintah dan larangan dan yang membacanya akan mendapatkan pahala dari allah sesuai dengan keikhlasannya dan hanya mengharapkan rido allah semata. Jadi semua ayat ayat al-qur’an itu adalahmiliki keagungan tertentu

 6. hassan berkata:

  Persoalan saya, ada kah kita perlu mendapatkan ijazah untuk membaca atau beramal ayat2 alqoran?

 7. Amay de Costa berkata:

  semoga qt dapat mengamalkannya amiin

 8. Amay de Costa berkata:

  baca yc…………….

 9. semoga allah memberkahi kita semua amin……

 10. d'iria berkata:

  mohon beramal yer….

 11. Muhamad ali berkata:

  Trims ada masukan yg bmfaat

 12. rahman berkata:

  alhamdulillah, benarkan ku mengamalkanya, amiiiiin.

 13. titin mulyani berkata:

  amin..

 14. apphe berkata:

  Bacaan yg bagus untuk diamalkan serta petunjuk yg benar dalam mengerjakannya.

 15. Mohd Yadi Hussin berkata:

  mohon kebenaran untuk mengamalkan nya amin

 16. muhammad berkata:

  mohon untuk mengamalkannya..amin

 17. najibulkhunnah berkata:

  “Kerana itu ingatlah kepadaKu nescaya Aku ingat kepadamu dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan jangan kamu mengingkari nikmatKu.”
  Al-Baqarah 152

  Bersama mencari istiqamah..insyaAllah

 18. yani berkata:

  Terima kasih infonya dan ijinkan kami untuk mengamalkannya

 19. ustatz usmetd berkata:

  amin ya allah moga kluarga aku di mudahkan smua urusanya.amin.

 20. A.B.Ta. berkata:

  AMIN,AMIN,AMIN.

 21. rudy.junaedy berkata:

  mudah-mudahan,dengan seijin alloh kt di mudahankn tuk selalu mengamalkn^y. . amin

 22. fathony berkata:

  thank….your article….mudah2an umat dpat mengamalkannya dan dpt mencintai al-qur’an

 23. Faizah berkata:

  Alhamdullilah. Mohon mengamalkannya. Amin.

 24. nia berkata:

  meminta kebenaran untuk berkongsi… terima kasih.

 25. Gagak Seto berkata:

  Ayat2 al Qur-an itu bukan jampi bukan mantera, tetapi Qur-an itu petunjuk dan pelajaran. Jadi kalau sakit periksakan ke dokter dan berdoa mohon kesembuhan kepa da ALLAH SWT …

 26. Jasrim berkata:

  Mohon untuk mengamalkannya ,amin

 27. noor aitika berkata:

  Mohon izin mengamalknnya..

 28. Ipunk Tas berkata:

  Aku senang baca situs ini. Semoga ALLOH SWT Mengangkat derajat n meningkatkan Iman Dan Taqwa ku.
  Amiin…

 29. fery berkata:

  Sya mohon ijin untuk mengamalkan nya.. Semoga alloh membalas kebaika nya.

 30. ifa sn berkata:

  Aaaaamiin.. Allah Maha Segalanya..

 31. a'ol berkata:

  aaaaaaaammmiiiiinnnnn………………………..

 32. rawi berkata:

  amin,,,, amin,,, ya robbal alamin,,

 33. bidinanto berkata:

  shubanallah…mksh bgt atas saran dn infnya .mg bermanfaat pd kmi smua.aamiin

 34. puad berkata:

  Mksih atas jawabanya

 35. dedd alfino berkata:

  alhamdulillah,,alloh maha besar

 36. adi hexat berkata:

  assalamualaikum.
  thx banget buat infonya, insyaallah ane amalin doa2nya.
  wassalam..

 37. barie berkata:

  ya allah..beri petunjuk mu..smoga hmba mu in bs mngamalkan ayat suci mu ya allah..amin..n bimbing lah hmba mu in kjlan mu..agar hmba snantiasa selalu ingat pda mu..

 38. Neli nurmayli berkata:

  Mohon izin untuk mgambl kn nya smga kta smua di ampunkn dosa amin

 39. aj-dzihar berkata:

  Terimakasih

 40. noriha berkata:

  mintak izin utk mengamalkan nya

 41. zul haziq berkata:

  salam doa untuk tembak tepat ada…

 42. zul berkata:

  mohon untk mengamalkan nya…
  🙂

 43. Hamzah berkata:

  Ijin untuk mengamalkan… insya Allah bermnfaat dan semoga dilimpahkan amal dari informasi ini…. terima kasih….

 44. anis dewi berkata:

  aamiiin

 45. solikin berkata:

  أَمِِيْن يَا رَبَّ العَالَمِينْ

 46. ruhdy berkata:

  Alhamdulilah…

 47. edy berkata:

  amin ijin mengamalkanya

 48. Omo berkata:

  Aminnn ya rabb

 49. MUHAMAD berkata:

  PARA KAUM MUSLIM BACALAH AL QUR AN DAN ARTINYA PASTI BERMANFAAT

 50. KUNCI AHLAK YANG BAIK ADALAH BELAJAR IKHLAS……………………………………

 51. AL GHOFFARR berkata:

  SEM0GA BERKHASIATT… AMIIIN.

 52. yusron berkata:

  amiin mudah” ada jalan untuk mengamalkanya
  ya alloh
  klok ada kemauan padti ada jalan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s