Ayat al kursiAyat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat karena kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid bin Tsabit menulis serta menyebarkannya.

Bacaan sesuai terjemahan biasa dari huruf arab ke huruf latin :

ALLAHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QAYYUMU. LAA TA’KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDHI. MAN DZAL LADZII YASFA’U ‘INDAHUU ILLAA BI IDZNIHI. YA’LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHALFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN ‘ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI’A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDHA. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL ‘ALIYYUL AZHIIM.

Bacaan sesuai terjemahan sesuai lafal dari huruf arab ke huruf latin :

ALLOHU LAA ILAAHA ILLA HUWAL HAYYUL QOYYUM. LAA TA’KHUDZUHUU SINATUW WA LAA NAUUM. LAHUU MAA FISSAMAAWAATI WA MAA FIL ARDH. MAN DZAL LADZII YASFA’U ‘INDAHUU ILLAA BI IDZNIH. YA’LAMU MAA BAINA AIDIIHIM WA MAA KHOLFAHUM. WA LAA YUHITHUUNA BI SYAI-IN MIN (dengung) ‘ILMIHII ILLAA BI MAASYAA-A. WASI’A KURSIYYUHUSSAMAAWAATI WAL ARDH. WA LAA YA-UDHUU HIFZHUHUMAA WAHUWAL ‘ALIYYUL AZHIIIM.

Artinya :

Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia yang Maha Kekal lagi terus menerus mengurus makhlukNya, tidak mengantuk dan tidak tidur KepunyaanNya apa yang di langit dan di bumi. Siapakah yang dapat memberi syafa’at di sisi Allah tanpa izinNya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang meraka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi, Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. (QS : Al-Baqarah : 255)

Beberapa khasiat Ayat Al-Kursi :

* Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sholat fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, insyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

* Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah” sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

* Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, Insya-Allah, Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

* Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.

* Sabda baginda lagi; “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

* Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

* Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

* Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

* Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

* Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya-Allah akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

* Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu sebaiknya anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sholat yang lain.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sholat, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sholat Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

* Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

35 Responses to Ayat al kursi

 1. arisenter berkata:

  ayat kursi banyak sekali mamfaatnya..maka dar itu kita harus mengamalkanya setiap hari insya allah kita akan dilindungi oleh Allah swt dari segala marabahaya…amin !!!!!

 2. fuad abdul wahab berkata:

  Alhamdullillah… terima kasih Ya Allah… Hanya kepada-Mu lah aku berlindung… amin Ya Robbal Allamin…

 3. min berkata:

  Mohon share, nak letak kat blog sendiri boleh?

 4. lirael-moh berkata:

  Assalamualaikum..

  Ayat kursi memng sngt bermanfaat..sejak dr kecil sy dibiasakan utk membaca ayat kursi..sehinggalah ayat ini menjadi sebati dngn diri sy..di setiap waktu…senang, susah, takut, bimbng, sedih, sepi dan mcm- mcm lg…memng betul jika kita baca dgn penuh keyakinan..InsyaAllah, Allah akan bantu kita…

 5. Kangmas Satrijo berkata:

  Alhamdulillah, saya juga salah satu pengamal Ayat Kursi dalam bentuk Riyadhoh. Untuk mengetahui bagaimana bentuk Riyadhoh Ayat Kursi saya persilahkan untuk berkunjung disini : http://riyadhohayatkursi.wordpress.com/

  Untuk admin saya mengucapkan terima kasih telah berkenan untuk saya singgah disini.

  Kangmas Satrijo

  email : kangmas.satrijo@gmail.com
  web : http://riyadhohayatkursi.com/
  weblog : http://riyadhohayatkursi.wordpress.com/
  facebook : http://www.facebook.com/riyadhohayatkursi

 6. abdul munib berkata:

  monggo tulis lebih banyak lagi, semoga bermanfaat amiin

 7. desyarosmalofa berkata:

  sangat berguna bagi banyak coz,. informasinya lebih banyak lagi,.,

 8. desyarosmalofa berkata:

  moga dengan do’a ini bisa selamat dunia akhira AAAAmmmmmmmmiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnn

 9. wawan berkata:

  sangat berguna untuk keselamatan

 10. dhanu berkata:

  ALLAH HU AKBAR,,,,sungguh besar ke agungan ALLAH

 11. Riezqy berkata:

  subbhanallah

  maha besar allah

  begitu banyak manfaat dari ayat kursi
  subbhanallah

  kita harus membacanya setiap hari
  agar allah selalu melindungin kita dari godaan saitan

  amin ya rabbalamin

 12. batman berkata:

  alhamdulilah saya bahagia setelah membaca ayat ini

 13. andot berkata:

  Baik utk semua aminnn

 14. andot berkata:

  Baik utk semua usia..a

 15. mak nin berkata:

  Insyaallah….nak amalkanlah..amin

 16. insyaallah dapat keyakinan untuk mempelajarinya saya pun baru masuk islam dan saya belum tau semwanya amin dengan azin allah aku akan mempelajariny sedikit demi sedikit amin insyaallah

 17. sahap b in ab hasap berkata:

  amalkan membaca ayat kursi, insaallah tenang jiwa.

 18. sam bima berkata:

  Mohon share, nak letak kat blog sendiri boleh?

 19. Fakhruddin berkata:

  Baik dan hebat

 20. JIWA HAMBA berkata:

  Reblogged this on .

 21. Lee berkata:

  As Salam.. Mohon share..Trma Kasih

 22. soesantono berkata:

  Allahu akbar……
  maha besar Allah yg memelihara umat nya dengan kasih sayangnya yg terus menerus tanpa henti……..
  Allahu akbar……

 23. nuraminah berkata:

  As Salam.. Mohon share..Trma Kasih

 24. super sekali (y) berkata:

  super sekali (y) like this

 25. Rdahmadsyarif berkata:

  mksiiii atas nikmat anugerah yang telah engkau berikan kpd hamba ya ALLAH, semenjak hamba dalam kandungan ibunda hamba slma 9 bulan lama nya, hingga engkau tiupkan ruh ke dalam raga ku, dan di lahirkan kedunia ini, hingga sampai saat ini begitu bnyak nikmat anugerah mu ya allah…
  dari yang kecil sampai yg besar, Dari yg terlihat sampai tdk terlihat dan bgtu bnyk. Hingga tdk terhitung begitu bnyk nikmat mu ya allah…
  amiiin amiiin amiiin ya robball allamin…

 26. mintangenarman berkata:

  Jika kita membacanya siang dan malam tanpa putus-putus, selama 7 hari anda dapat melihat betapa dasyatnya suara bergemuruh dan kilatan petir yang berasal dari cambuk malaikat yang seakan-akan seperti membelah atap rumah anda. Dentuman suara yang menggelegar tersebut belum pernah pasti anda mendengarnya, melebihi suara dentuman mortir dan bom.
  Begitu dasyatnya salah satu kelebihan yang terkandung dalam ayat kursiy tersebut. Maha Perkasa dan Maha Besar Allah. Tiadalah yang patut kita sembah melainkan Allah, Dia-Lah tuhan Yang Maha Agung, Yang Menguasai alam semesta.

 27. fadzil berkata:

  Amat baik untk kita amalkn setiap hari. Akn dperolehi manfaatnya dri Allah swt. InsyaAllah.

 28. chika berkata:

  allahu akbar
  sungguh besar kuasa ayat kursi bagi manusia…

 29. astri binti rahman berkata:

  Subhanallah maha suci allah, yang telah memberikan kita kenikmatan.

  Allahuakbar, allahuakbar, allahuakbar.

 30. Terimakasih atas infonya, tak coba amalkan… Insya Allah…

 31. atul berkata:

  ya allah moga djauhkn dr sgla kjhtn

 32. siti noraishah mohd nor berkata:

  Assalammualaikum..
  Mohon izin dicopy surah Kursi rumi ini.
  Semoga Allah merahmati saudara.

 33. tasya berkata:

  Alhamdulillah dgn ad nya ayat kursi nie boleh la sy mnghafalnya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s