Doa melembutkan hati anak anak

DOA PELEMBUT HATI

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Maksud ayat:-

200 . Hai orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah, supaya kamu berjaya.

Bacaan dalam huruf rumi:-

1. Yaaaa Ayyuhalladziina aamanuszbiruu waszaabiruu waraabithuu wattaqullaha la’a’llakum tuflihuuuun.
(Ayat 200 Surah Al Imran)

Ayat terakhir daripada surah Al Imran ini hendaklah dibaca ketika memasak/menyediakan makanan dan dihembus ke dalam makanan tersebut bertujuan untuk melembutkan hati anak-anak.

إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِأَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُونِي مُسْلِمِينَ

Maksud Ayat :-
Sesungguhnya surat itu, dari Sulaiman dan sesungguhnya (isi)nya : ‘Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bahawa janganlah kamu sekelian berlaku sombong terhadapku dan datanglah kepadaku sebagai orang-orang yang berserah diri”.

Bacaan dalam huruf rumi:-

2. Innahuu min sulaimaana wainnahuu bismillaahirrahmaanirrahiiiim. Allaa ta’luu a’layya wa’tuunii muslimiiiin.
(Ayat 30-31 Surah AnNaml)

Ayat ini dibaca dan dihembus ke muka atau ke arah orang yang dimaksudkan secara berdepan. Ayat ini adalah untuk mengatasi masalah anak-anak yang tidak mendengar kata, tidak hormat kepada ibubapa dan sebagainya.

About these ads

Perihal Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

26 Responses to Doa melembutkan hati anak anak

  1. yudi says:

    assalamu alaikum pak cik ijin tuk down load

  2. maria says:

    Assalamualaikum. mohon copy ye..

  3. diana says:

    minta izin print yer…

  4. Hussen says:

    Minta izin menggunakannya atau membantu orang yang memerlukan bantuan

  5. Azlan Azmi@33 says:

    askum pakcikli..sy azlan azmi@33 hamba ALLAH yg paling kedil. mohon izin salin doa..al maklum lh duda anak 3, hawa. tk byk tau tentang ilmu ALLAH..Insya allah , ALLAH akan sentiasa memberkati PAKCIKLI..

  6. pakcikli00 says:

    Waalaikumusalam

    Janganlah cakap macam tu Lan sedih hati Pakcik mendengarinya, kita sama saja, kurang satu lebih satu. Pakcik mendoakan juga semoga Lan sekeluarga sentisa di berkati Allah, Amin.

    Wasalam

  7. anjangdil says:

    asalammualaikum mintak izin amalkan ilmu yg ade dlm ni ye pakciklioo…..

  8. abdul hamid says:

    Asalamualaikum tuan, mohon izin menggunakan kaedah ini, semoga mendapat keberkatan dari Allah maha kuasa.

  9. wawa anje says:

    Salam..mohon minta izin copy utk bekalan buat anak-anak sya.. terima kasih.. :)

  10. wawa anje says:

    Salam..mohon izin buat amalan..terima kasih

  11. YANA says:

    assalamualaikum…mohon copy yer untuk saya amalkan buat anak2 saya..

  12. snowwhite4102000@yahoo.com says:

    mohon share

  13. siti norull akma says:

    Assalamualaikum minta keizinan pakcik utk copy ayat diatas.Terima kasih banyak2

  14. norin says:

    Akum pakcik norin mohon untuk print doa di atas untuk anak ye

  15. norin says:

    Terima kasih banyak bayak ye pakcik semoga allah memberikan pakcik kesihatan, kebahagian dan segala kebaikan
    dalam hidup amin amin..

  16. Mnh says:

    Salam….mohon copy / izin untuk amalan diri dan keluarga..
    semoga mendapat rahmat allah…

  17. ummi hanaa' says:

    Salam….mohon copy / izin untuk amalan diri dan keluarga..
    semoga mendapat rahmat allah…

  18. Tasha says:

    Assalam pakcikli, nak tanya kalau doa ni kita baca waktu solat kita boleh ke..contohnya lepas baca alfatihah lpas tu baca plak ayat ni…tq

  19. pakcikli00 says:

    Waalaikumusalam

    Tasha, sebaiknyalah jika doa yang ingin kita amalkan setiap hari diucapkan selepas setiap kali solat. Jika boleh rangkumilah sekali dalam doa yang lazim kita baca selepas solat.

    Wasalam.

  20. assalamualaiku,,mintak copy yeee

  21. INA says:

    SALAM…MINTA IZIN NAK AMALKAN DOA NI..TERIMAKASIH

  22. rere says:

    assalammualaikum.

    ribuan terimakasih, minta izin copy doa mustajab ini, inshaallah, ALLAH selamatkan anda dunia dan akirat wassalam.

  23. norzaidah melor says:

    Salam pakcik minta izin copy

  24. maznah says:

    Terima kasih atas perkongsian ilmu. Mohon izin untuk dicopy bagi dijadikan panduan dalam mendidik anak-anak

  25. noni says:

    mohon izin tuk copy yer pakcik…..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s